top of page
crisu hakaset pysty 2.jpg

MAAILMASTA - ILMIÖT

Vaikka maailman ensimmäinen cheerleader oli mies, silti Cristian Tissaria epäilytti lähteä kokeilemaan lajia siihen liittyvien stereotypioiden takia. Nyt hän on saavuttanut Suomen korkeimman tason ja suunta siitäkin on vain ylöspäin.

wellu hakaset pysty.jpg

MIELESTÄ - MIELIPIDE

"Minun vuosiluokkani on niin sanotusti viimeinen maksava sukupolvi koulussa. Me maksamme vielä lukiossa opinnoista ja niihin tarvittavista materiaaleista, toisin kuin opiskelijat meidän jälkeemme," kirjoittaa Wellu Sarell.

pää hakaset pysty.jpg

PÄÄKIRJOITUS

"Yksikään aiempi sukupolvi ei ole saanut tietoa kaikista maailman kauheuksista reaaliajassa syötöllä, jota ei pääse pakoon. Olisiko mahdollista ulottaa vähän enemmän empatiaa nuoria kohtaan," päätoimittaja Noora Kulta kirjoittaa.

puro hakaset pysty.jpg

MAAILMASTA - ILMIÖT

Abiturientti Puro Maaniitty runoilee metsien hakkuista ja pienistä keijuista. Hän haluaa vaikuttaa sanoilla ja haaveilee siitä, että lavarunous olisi saatavilla kaikille.

miska hakaset pysty.jpg

MIELESTÄ - KOLUMNI

"Lapsesta asti olen joutunut kuuntelemaan huutoa, mikäli en ole ymmärtänyt minulle sanotussa asiassa ollutta piilotettua viestiä. Ihan kuin minut olisi lähetetty yksin maahan, jonka kieltä en puhu sanaakaan," kirjoittaa Miska Nuutinen

frei hakaset pysty.jpg

MIELESTÄ ~ MIELIPIDE

"Varmasti on ihmisiä, joiden suorituskyvyn taso pysyy samana syömättömyydestä huolimatta, mutta en usko heillä olevan mitään ilmaista ruokaa vastaan," kirjoittaa Frei Juselius.

abortti pysty hakaset.jpg

MAAILMASTA - HYVINVOINTI

Abortus arte provocatus

Usein kun naisten kehollista itsemääräämisoikeutta kohennetaan, on monella yhtäkkiä mielipide asiaan. Abortin tehnyt Henna Vesisenaho kannustaa luottamaan kuitenkin vain siihen, mitä itse ajattelee.

jenny hakaset pysty.jpg

MIELESTÄ ~ KOLUMNI

"Olin ajatellut armeijan olevan vain vuoden mittainen raskas ja opettavainen leiri, jonka käytyään on parempi ja yhteiskuntakelpoisempi ihminen. Todellisuudessa tarkoitus on kouluttaa suorituskykyisiä sodanajan joukkoja," kirjoittaa Jenny Kokkonen.

liinu hakaset pysty.jpg

MIELESTÄ ~ ESSEE

"Halusin valita vähäpäästöisemmän matkustustavan, mutta halusin myös pitää itsestäni huolta. Ajatus ilmastonmuutoksen hidastamisesta oman hyvinvoinnin kustannuksella ei tuntunut uljaalta vaan lähinnä surulliselta," Liinu Yli-Hongisto kirjoittaa.

pää kansikuva etusivu mikä vittu hakaset.jpg

PÄÄKIRJOITUS

"Tee joka päivä mieluummin liian vähän kuin liikaa ja muita neuvoja sekä kesälomaa että ihan koko elämää varten," kirjoittaa päätoimittaja Noora Kulta.

crisu hakaset pysty 2.jpg

MAAILMASTA - LGBTQIA+

Drag on Elliot Pelkoselle itseilmaisua ja taiteellinen projekti, mutta myös osa jokapäiväistä elämää.

saamelaisnuoret hakaset pysty.jpg

MAAILMASTA - SAAMELAISUUS

Nuoren silmin saamelaisuus on kiinni pitämistä ja kohti kurottamista – mutta ympäröivä yhteiskunta ei tee siitä helppoa.

krista hakaset.jpg

MIELESTÄ ~ KOLUMNI

"Kesään liittyy paljon odotuksia, jotka tulevat ympäröivältä yhteiskunnalta," Krista Virkkunen kirjoittaa.

venny hakaset pysty.jpg

MIELESTÄ ~ KOLUMNI

"Koulupäivän aikana melkein unohtaa olevansa Espanjassa, mutta kun astuu ulos lukion pienistä porteista, on keskellä paikallista arkea," kirjoittaa Venny Marjamaa.

reeta hakasilla pysty.jpg

MAAILMASTA - HYVINVOINTI

Kukaan lukiossa ei tuntunut välittävän siitä, että Reeta Pasma ei ollut käynyt tunneilla moneen kuukauteen. Vaikuttaa siltä, että uupuneille nuorille ei ole tarpeeksi apua tarjolla.

august hakaset pysty clean.jpg

MAAILMASTA - HYVINVOINTI

Kun August Kiattrakoolchai ei jaksanut enää käydä koulussa, Ressun lukion IB-linjalla vihjattiin, että vaihtoehtoja on kaksi: erota itse tai tulla erotetuksi.

oiva hakaset.jpg

MIELESTÄ ~ KOLUMNI

"Uskonnonopetus tulisi korvata kaikille yhteisellä katsomusaineella. Tätä ideaa puoltavat jo perustuslain takaama uskonnonvapaus ja omantunnon vapaus," kirjoittaa Oiva Heimonen.

peppi karuselli 2.jpg

MIELESTÄ ~ MIELIPIDE

"Psyykkiset sairaudet ovat kamalia. Tunne siitä, että pää räjähtää ajatuksista on kauhea. Moni ei tiedä, mitä osastolla oleminen oikeasti on ja toivon, että kukaan ei sinne joutuisi," kirjoittaa Peppi Kiviranta.

tiktok hakaset 2.png

MAAILMASTA - MIELENTERVEYS

Tiktokin masennusskenessä puhutaan kuolemasta.  Synkän sisältömassan seasta löytyy myös valoa ja toivoa.

niklas pääkuva hakaset.jpg

MIELESTÄ ~ KOLUMNI

"Olen miettinyt, miten ihmiset saavat purettua koulusta kertynyttä stressiä. Olisi tärkeää, että kaikilla olisi joku keino, miten pitää koulu ja muu elämä tasapainossa," skeittilinjalla opiskeleva Niklas Minkkinen kirjoittaa.

linda etusivu hakaset.jpg

MIELESTÄ ~ ESSEE

"En vieläkään ole oppinut hyväksymään kehoani. Se ei johdu kehostani. Se johtuu siitä, että en saa olla rauhassa," kirjoittaa Linda Halonen.

joanna hakaset pysty.jpg

MIELESTÄ ~ ESSEE

"Olen ylpeä sekä itsestäni että muista nuorista, jotka uskaltavat tuoda epäkohtia esiin, eivätkä pelkää vaihtaa maisemaa jo työ ei noudata yhteisiä pelisääntöjä," kirjoittaa Joanna Lagerblom.

jenna pysty hakaset.jpg

MIELESTÄ ~ RUNOT

"Luotto aikuisiin vähissä,
ei kai tulevaisuus ole vain nuorten käsissä.
Tulevaisuus pelottaa,
vai onko sitä ollenkaan?"

Jenna Kaartinen kirjoitti kaksi runoa siitä, miltä tuntuu olla nuori juuri nyt.

utopia artikkelisivun kansikuva.jpg

MAAILMASTA - YMPÄRISTÖ

Kysyimme nuorilta ilmastovaikuttajilta: miltä näyttää utopia, jossa kaikki heidän mahdolliset ja mahdottomat toiveensa ovat käyneet toteen?

w hakasilla 3.jpg

MIELESTÄ ~ KOLUMNI

"Jos matkalla tulee vastaan vaikeuksia, epätoivoon ei kannata vajota, sillä yksi totuus pätee:  enemmistö maailman ihmisistä on hyväntahtoisia," kirjoittaa Wilhelmiina Hietalahti.

olavi mustat hakaset pysty.jpg

MIELESTÄ ~ KOLUMNI

"Minusta on löydettävissä aikuismaisia piirteitä, mutta mitkään piirteet eivät tunnu suoraan määrittelevän minua aikuiseksi," kirjoittaa Olavi Anttila.

hilma hakaset.jpg

MIELESTÄ ~ ESSEE

"Halusin olla jossain paras, koska koin, etten ollut koskaan ollut riittävä missään," kirjoittaa Hilma Virtanen.

artikkelisivulle läpällä naimisiin.jpg

MAAILMASTA - SUHTEET

Olipa kerran päivä, kun lukiolaiset Helle ja Wilhelmina menivät läpällä naimisiin.

BD4B4010F2F244668241D580767ABE2F.jpeg

MIELESTÄ ~ ESSEE

"Tämänhetkisessä keskustelussa kylmäävänä näyttäytyy se, kuinka monelle naisviha on vain mielipide muiden joukossa," kirjoittaa Lotta Nikula.

aliina kansikuva.jpg

MIELESTÄ ~ KOLUMNI

"Toivoisin, että taloudesta puhuva tyttö ei olisi vallankumouksellinen näky," kirjoittaa Aliina Ruuttunen.

pressajuttu kansi hakaset.jpg

PRESIDENTINVAALIT

Presidentti voisi halutessaan ajaa nuorten asiaa muutenkin kuin vastaamalla kysymyksiin Tiktokissa. Miltä ehdokkaat vaikuttavat, kun heitä arvioidaan nuorisopuheidensa perusteella? Vielä ehtii äänestää, luultavasti kahdestikin!

etusivukuva kovaa ajoa 4.jpg

MAAILMASTA - ILMIÖT

Kumi käryää ja kerosiini haisee kun Mikkeli Stunt Riders viettää saturday joyridejaan.

gallup hakaset.png

MAAILMASTA – GALLUP

Mutta aina ikäviä asioita ei pysty ottamaan vastaan.
Kävimme kysymässä nuorilta, mitä sisältövaroituksista pitäisi ajatella.

etusivukuva sukupuolieu 3.jpg

MAAILMASTA - LGBTQ+

Kun keho tuntuu kodilta ja oma nimi on kaunein koko maailmassa, voidaan puhua sukupuolieuforiasta.

bottom of page