top of page

“On fakta, et maailmas tapahtuu ikäviä asioita”

Mutta aina ikäviä asioita ei pysty ottamaan vastaan.
Kävimme kysymässä
nuorilta, mitä sisältövaroituksista pitäisi ajatella.

Teksti:  Sandra Järvenpää
Valokuvat:  Emilia Anundi

MAAILMASTA  GALLUP ‧ 01.02.2024

Kulutusyhteiskunnassa on oleellista tietää, mitä kuluttamamme tuote sisältää.

 

Tieto siitä, että kekseissä saattaa olla pieniä määriä pähkinää tai että videolla näkyvää temppua ei kannata kokeilla kotona annetaan, jotta olisimme nopeassa ja ylitsepursuavassa maailmassa paremmassa turvassa. Kokonaan uuden kermakerroksen sen päälle ovat pursuttaneet internet ja sosiaalinen media. Erilaisia sisältöjä – siis videoita, kuvia, tekstiä, ääntä – on nykypäivänä loputon määrä, ja somevirroissa ja feedeissä ne lävähtävät silmiemme eteen myös kysymättä. 

 

Siksi sisällön mukana ovat lisääntyneet myös sisältövaroitukset. Niiden tarkoitus on antaa etukäteen vihjettä esimerkiksi siitä, että jokin ruudulla tai tekstissä vastaantuleva saattaa aiheuttaa epämukavia tunteita.

 

Sisältövaroitukset nousivat keskusteluun viime viikolla, kun Helsingin Sanomat kertoi että kaikki Kallion lukiolaiset eivät halua kohdata opetuksessa vastaan tulevia vaikeita aiheita. Jutussa äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja arvelee, että korona-ajan ja Metoo-liikkeen jälkeen opiskelijoiden turvallisuudentunne ja luottamus yhteisön hyväntahtoisuuteen ovat heikentyneet.

 

Samaan aikaan kun SV- ja TW-merkintöjä käytetään paljon, varoittelun hyötyjä on alettu punnita uudelleen. Viime vuoden puolella tutkijat vetivät 400 tutkimuksen koosteessaan johtopäätöksen, että sisältövaroitukset pikemminkin lisäävät ahdistusta kuin vähentävät sitä.

 

Jalkauduimme Helsingin kaduille, metroon ja ostoskeskukseen kysymään nuorilta itseltään, missä he törmäävät sisältövaroituksiin ja miten ne saavat heidät toimimaan.

 

SV: saattaa sisältää mielipiteitä!

21-vuotias Veera muistelee nähneensä sisältövaroituksia sosiaalisissa medioissa ja elokuvien alussa.

 

Minkälaisista asioista niissä on varoiteltu?

 

"No varsinkin Tiktokissa on törmänny tosi monenlaisiin, joista ei välttämättä edes aatellu eka, et joillekin se voi olla semmonen asia [joka triggeröi]. Tosi laajoja, et just leffat, mis saattaa olla väkivaltaa tai seksii tai tällasta."
 

Ootko sä itse joskus kääntynyt pois jostain sisällöstä sen takia, että oot lukenut siitä jonkun varoituksen?

 

"Joo, just jos on ollut jotain ahdistavaa. Jos on vaikka itellä ollu sellanen, et valmiiks jo vähän ahistaa, niin sit ei haluu lisää ahdistua. Ja yleensä noi välkkyvät valot, ne ei oo mulle mieluisia. Ja sit ehkä jotain painoasioita, tollasii jotka ei siinä hetkessä tunnu hyvältä."

 

Veera huomauttaa, että joskus esimerkiksi Tiktokissa sisältövaroitukset on laitettu julkaisun kommentteihin. Tällöin varoitus vaikkapa välkkyvistä valoista tulee liian myöhään, ja häiritsevälle materiaalille on ehtinyt jo altistua.

17-vuotias Ivan kohtaa sisältövaroituksia melkein joka päivä.

Minkälaisissa medioissa, missä yhteyksissä?

 

"Esimerkiks – eiks elokuviskin oo? Ja jos me katotaan jotain huumorivideoita, niin siel on välil varotus. Tai et jos on jotain vitsejä ja niis viitataan esim. presidenttiin, siin on ennen videoo semmonen että se ei viittaa mihinkään todelliseen henkilöön."

 

Ootsä nähnyt sellaisia sisältövaroituksia, joissa varoitellaan joistain tietyistä aiheista, vaikka kuolemasta, väkivallasta, rasismista?

 

"En mä varmaan semmosii oo."

 

Ootko sä itse tuottanut jotain sisältöä tai miettiny käyttäväsi sisältövarotuksia?

 

"Oon tehny joo semmosii videoita, missä oli aluks varotus, että omalla vastuulla jos haluu kokeilla. Joskus tein jotain videoita, et miten sekottaa putkenavaajaa ja folioo, ja sit oli varotus, että vain omalla vastuulla."

 

Jos on vaikka jotain videoita, joissa on väkivaltaa tai sotakuvastoa tai muuta, tarvitaanko niihin sun mielestä sisältövarotuksia?

 

"No kyllä varmaan joo, esim. että ottakaa lapset pois näytöltä. Semmoset kannattaa olla, ettei tuu sitten traumoja tai jotain muuta."

 

Mites sitten aikuistuville tai vähän vanhemmille ihmisille, onko sisältövaroitukset heille sun mielestä tarpeellisia?

 

"No riippuu kyl henkilöstä, on semmosii jotka ottaa kaikki asiat tosi lähelle sydäntä, joilla menee tunteisiin."

17-vuotias Vivian ei ole itse tuottanut sellaista sisältöä, josta tarvitsisi erityisemmin varoitella. Hän kuitenkin varottaisi etukäteen, jos käsittelisi aiheita, jotka voisivat triggeröidä vastaanottajassa jonkin vahvan tuntemuksen.

 

Minkälaisia sellaiset aiheet voisi olla?

 

"No jos jossakin käsitellään tosi vahvasti jotain mielenterveysongelmia tai jotain semmosta, joka jollekin henkilölle saattaa olla tosi arka aihe. Jos on vaikka ite kokenut jotain tosi traumaattista tai jotain, ja ei halua kohdata sellaisiin asioihin [liittyviä sisältöjä], jotka vois itessä triggeröidä jotain, jonkun ärsyttävän kohtauksen tai jotain, niin totta kai siinä tilanteessa pitää varottaa."

 

No ketkä sun mielestä tarvitsevat sisältövaroituksia?

 

"Ei siinä mun mielestä oo mitään tiettyy ihmisryhmää. Jokainen aihe voi käsitellä erilaisii asioita, niin ei siinä oo ketään tiettyä."

 

Onks sun mielestä vaarana että jos vaikeita tunteita sisältövaroitusten takia väistetään, että nuori ei sitten opi käsittelemään niitä?


"No siis mun mielestä sisältövaroitukset ei opeta väistämään vaikeita asioita, vaan ne nimenomaan opettaa puhumaan vaikeista asioista. Mutta sitten jos joku ei nyt just vaikka henkilökohtaisista syistä halua osallistua johonkin niin se varottaa niistä. Mut mun mielestä nimenomaan sisältövaroitusten avulla pystytään paremmin ikään kuin koordinoimaan sitä vaikeista asioista puhumista."

Vaikka aihe on ollut viime aikoina otsikoissa, lyhyellä kaupunkikierroksellamme kävi ilmi, etteivät sisältövaroitukset ole kaikille nuorille tuttuja. Moni kieltäytyi haastattelusta, koska ei tiennyt mistä puhuimme. Toisille pitkä termi aukesi pienellä selityksellä.

 

Diwas, 16 (Mäkelänrinteen lukio)

Ootsä törmännyt sisältövaroituksiin monesti?

 

"Joo, pari kertaa."

 

Minkälaisissa sisällöissä sä oot nähny? Minkälaisten sisältöjen yhteydessä?

 

"Ainiin tarkotaksä niit videoita, siis tä?"

 

Niin siis tieksä sisältövarotuksen? Siis se SV-merkintä tai TW, että tässä saattaa olla väkivaltaa tai muuta traumatisoivaa. Niin minkä…

 

"Mä oon nähny tappeluvideoita, ja semmosia kun ihminen kuolee."

 

Onko sun mielestä sisältövarotukset tarpeellisia niissä?

 

"Mä sain traumat siit."

 

Ai mistä?

 

"Niinku niistä videoista."

 

Eli ne on sun mielestä tarpeellisia?

 

"No on. - - Siis mä näin videon jossa joku mies niinku puukottaa jonkun naisen tietsä, jossain kadulla. Valvontakamerassa, siin näky tieks kun mies puukotti jotain naista ja siit tuli verta ja tällee, se oli vähän häiritsevää."

 

Niin oliks sen videon yhteydessä sisältövaroitus?

 

"Oli oli."

 

Mut sä menit silti kattoo sen?

 

"Joo."

 

Niin herääkö sulla semmonen mielenkiinto sisältövaroituksista?

 

"Joo, kyl välil tekee mieli kattoo, kyllä kyllä."

 

Tarviiks meidän sun mielestä suojautuu vaikeilta tunteilta?

"Kyllä. Jos esimerkiks joku ihminen kattoo semmost videoo ja tällee, niin se jää aivoihin mieleen. Esim jos kadulla kun ne kävelee yksin, niin niit pelottaa et käy jotain."

 

Jos sun ikäiset nuoret päätyy tosi usein välttelemään joitain videoita sisältövaroitusten takia, sen takia et ne pelkää et niille tulee vaikeita tunteita, niin onko vaarana että nuori ei opi käsittelemään vaikeita tunteita?

 

"No jos on liian nuori, alle 15-vuotias tai viel ala-asteella tai tällee, niin sillon kannattaa välttää. Jos sä oot kasvanut, sä oot teini-ikäinen, sillon sun pitää tieks tottuu siihen, tottuu semmosiin videoihin."

Roosa, 18 (Kallion lukio)

Onko sulla ollut sellaista tilannetta, että olisit kääntynyt sisältövaroituksen takia jostakin sisällöstä pois?

 

"Ei oo ollu välttämättä sellasta, et oisin kääntynyt pois, mutta mä oon saattanu jäädä pohtimaan et haluunko mä… Vähän miettiny, et jos vaikka jossain Instagramissa tulee joitakin, missä on eka sillee sumennettu ja sit saattaa lukee jotain et ‘saattaa sisältää tämmöstä tai tämmöstä’. Siellä on ollu esimerkiksi väkivaltaan liittyviä, jotain vähän graafisempaa sisältöö."

 

Keitä sisältövaroitukset sun mielestä palvelee, mihin niitä tarvitaan?

 

"Mun mielestä on hyvä, että on sisältövaroituksia, varsinkin aiheista, jotka voi herättää vahvoja tunteita tai tuoda takas jotain ikävii tapahtumii. Jos vaikka joku läheinen ois just menehtynyt - - on mun mielestä ihan tärkeetä et otetaan huomioon sellaset katsojat tai kuuntelijat."

 

Näetkö sä siinä jotain huonoja puolia, että etukäteen torpataan vaikeita tunteita?

 

"Sisältövaroituksissa on hyvät puolet, mut sit välillä must tuntuu, että joitain sisältövaroituksia käytetään ehk vähän liian herkästi. Et kun kuitenkin fakta on, et maailmas tapahtuu ikävii asioita, ja kaikkii ei voi loputtomasti väistää, ja se tulee ihan arjessakin vastaan."

 

Minkälaiset sisältövaroitukset on sellaisia, joita ei ehkä tarvii tai joita tulee liikaa vastaan?

 

"Joskus on ollu – just itse asias puhuttiin täst eilen jonkun kaverin kaa, et jossain on käytetty sisältövarotusta ilmastonmuutos. Niin se on ehkä mun mielestä vähän jännä aihe laittaa sisältövarotus, koska se kuitenkin pyörii jatkuvasti keskusteluissa, ja must on tärkeetä et siitä myös keskustellaan. Ettei myöskään liikaa lähetä välttelee niit aiheita, vaikka ne oiskin vaikeita. Sit myöskään mitään kehitystä ei voi niitten suunnalla tapahtua."

18-vuotias Selina on huomannut sisältövaroituksia vain somessa, koska ei kuluta muualla sisältöjä, jotka vaatisivat niitä.

 

Minkälaisii sanoja siellä on, mitä aiheita?

 

"Jotkut yleisimmät on esim. 'viiltelyarvet' – tuoreet ja parantuneet, joku 'seksuaalinen väkivalta' tai 'väkivalta' ylipäätään. Ylipäätään joku, josta ihmisillä on yleisesti traumoja."

 

Miltä sisältövaroitukset suojaa vastaanottajia?

 

"Mä en oikein osaa sanoa. Koska mä en oo ehkä ihminen, joka tarvii sisältövarotuksia. Vaikka mulla itelläkin on traumoja, mut mä en vaan ehkä triggeröidy somen kulutuksesta millään tavalla."

Niin onko siinä sun mielestä jotain vaaroja että väistellään jotakin…

 

"Joo, niinku sellanen että… mitenköhän ilmasis. Että opetetaan itteensä ehkä liikaa varomaan asioita, ei ehkä käsitellä niitä tunteita, että vaan työnnetään niitä syrjään."

 

Mites vaikka sellainen sisältövaroitus kuin ilmastonmuutos?

 

"Mä en oo ikinä ite törmänny, mut mä en tota yhtään ymmärrä. Mä en tajuu et mikä siinä on sellanen… Tottakai se on pelottava [asia], mut must tää menee siihen kategoriaan, et pitäis pystyy juttelemaan eikä vaan työntää syrjään."

 

Näetkö sä että se on ongelmallista etenkin nuorten kohdalla, jotka paljon käyttää somee, että..

 

"Joo, mä sanoisin et aikalailla mun ikästen kaa, kyllä se on aika vahvasti tän sukupolven ilmiö.

 

Mut nyt mä just tajusin, että mis mä tajuun sisältövaroitukset. Esim. jotkut true crime -podcastit, joissa on joku tosi raaka tapaus. Et ehkä sellai et lasta on vaikka hyväksikäytetty ja jotenkin paloteltu, niin sit mä kyl ymmärrän sen ihan täysin. Mut en mä tie onko ne sillonkaan mulle itelle, ei ne mua mitenkään kosketa. Osaan ehkä suodattaa omat tunteeni."

bottom of page