top of page
EB998FE6-C2B9-4B12-9D85-8A602A929A52_edited.jpg

MIELESTÄ  MIELIPIDE 11.10.23

"Varmasti on ihmisiä, joiden suorituskyvyn taso pysyy samana syömättömyydestä huolimatta, mutta en usko heillä olevan mitään ilmaista ruokaa vastaan," kirjoittaa Frei Juselius.

Opiskelijan on saatava syödä

Teksti:  Frei Juselius
Valokuva:  Sanni Sormunen

Onko vatsasi kurninut äänekkäästi kokeen tai muun hiljaisen koulutilanteen aikana? 

 

Masumusikaalit häiritsevät useimmiten äänen lähteen lisäksi myös muita kuulijoita. Sellaisissa tilanteissa toivoo, että olisi syönyt. 

 

Epämieluisten äänten lisäksi syömättömyys vaikuttaa huonontavasti keskittymiseen, tarkkaavaisuuteen, kiinnostuksen tasoon ja ainakin omassa tapauksessani myös elämänkatsomukseen (ruoasta tulee muuta merkityksellisempää) ja fyysiseen hyvinvointiin ja suorituskykyyn (keho siirtyy pahoinvoivaan tilaan ja tärisee ihan  v i t u s t i ). 

 

Olisi siis tärkeää syödä varsinkin pitkän koulupäivän aikana, jotta opiskelu sujuu. Varmasti on ihmisiä, joiden suorituskyvyn taso pysyy samana syömättömyydestä huolimatta, mutta en usko heillä olevan mitään ilmaista ruokaa vastaan. Ja jotta tämä olisi mahdollista kaikille, toisen asteen kouluruuan tulee jatkossakin olla ilmaista.

Koulun ruuassa on myös sellainen hyvä seikka, että se on kunnollisempaa kuin mitä kaupasta voisi ostaa kesken koulupäivän syötäväksi. Mielestäni koulun ilmainen ruoka on suurta luksusta, koska sen lisäksi ettei siitä tarvitse maksaa, sitä ei tarvitse tehdä itse. 

 

Se on myös vähän kuin joulukalenteri. Joka (koulu)päivä ruokalassa paljastuu yllätys, välillä tylsempi ja välillä hirveän lystikäs. Se on eri jännää jos ei kurki tulevien päivien luukkuja. 

 

Joka tapauksessa mielestäni koulussa tarvitaan ilmaista lounasta, jotta oppiminen sujuu ja oppilaat voivat hyvin. Jos sitä ei olisi, kaikki saleen kuolisivat nälkään. 

Frei Juselius on pitänyt kirjoittamisesta hyvin pienestä alkaen. Mielestään on eri lysti kirjoittaa tarinoita, mainoksia ja mielipidekirjoituksia. Nykyään myös aforismit resonoivat. Tämän lisäksi hän harrastaa kuvaamista ja kuvataidetta. Hänellä on selektiivinen mutismi ja kolme kissaa.

bottom of page