
Teksti & kuva: Noora Kulta
Tee joka päivä mieluummin liian vähän kuin liikaa ja muita neuvoja sekä kesälomaa että ihan koko elämää varten.
PÄÄKIRJOITUS ‧ 30.06.23
Nauti lomastasi, mutta vain
80-prosenttisesti
Yli kolme vuosikymmentä printtilehtenä ilmestynyt Improbatur siirtyi verkkomediaksi tämän vuoden alussa. Muutos on ollut valtava, ja ehkä juuri siitä syystä minun, siis Improbatur-median päätoimittajan, on ollut todella vaikea sanoa siitä mitään.
Kahden vuoden suunnittelu- ja rakennustyön, oman kolmen kuukauden sairauslomani ja tämän kuluneen, uuden Improbaturin ensimmäisen lukukauden päätteeksi kokosin kuitenkin kolme ajatusta, jotka haluan jakaa.
Yksi.
Improbatur on printtilehtenä ollut anteeksipyytelemättömästi nuorten puolella koko pitkän historiansa ajan. Tämän kivijalan päälle päätin rakentaa Improbatur-median.
Uskon nimittäin, että nuoret ovat oman elämänsä asiantuntijoita, ja siksi halusin tehdä Improsta paikan nuorten mielelle ja maailmalle. Paikan, joka antaisi nuorten äänelle ja kokemukselle tilan, ilman, että sitä pitäisi ansaita aikuisten mediassa.
Maailmasta-osion jutuilla halusin tuoda esille tarinoita, joiden kertominen voisi tarjota vertaistukea ja samaistumisen kokemuksia nuorille lukijoille. Lisäksi toivoin, että nämä artikkelit voisivat lisätä ymmärrystä nuorten tilanteita ja tunteita kohtaan.
Mielestä-juttujen suosio yllätti lopulta eniten. Ne ovat kirjoituksia suoraa nuorten ajatuksista ja kokemuksista, nuorten itsensä kertomana. Intoa niiden lukemiseen sekä nuorten osoittamaa kiinnostusta niiden kirjoittamiseen on ollut ihanaa seurata.
Nuorten mielipiteillä ja niiden sanoiksi pukemisella on itseisarvo. Ne paljastavat sellaisen osan yhteiskunnasta, joka muuten jäisi vain äidinkielen tunneilla kirjoitettujen esseiden pölyiseen pinoon.
Kaksi.
Vuoden 2022 alussa jouduin jäämään kolmen kuukauden sairauslomalle mielenterveyssyistä.
Töihin palaamisen paineen ja halun ristiaallokossa sain avun viisaan työterveyslääkärin kahdesta neuvosta, joista uskon olevan apua muillekin.
Hellitä, 80 prosenttia riittää. Se on maksimipanostus, joka työlle tai koululle sopii antaa. Sillä jos antaa 100 prosenttia, mitään ei jää jäljelle muuta elämää ja hyvinvointia varten.
Tee joka päivä mieluummin liian vähän kuin liikaa. Siis jokaisen työ- tai koulupäivän jälkeen tulisi jäädä olo, että olisit voinut tehdä vielä vähän enemmän. Silloin olet tehnyt juuri sopivasti.
Jossain meemissä sanottiin, että don’t miss out on your life trying to get it together.
Viimeisen muutaman vuoden aikana minun on ollut pakko todeta, että elämä on vaiheita. Ei ole mitään valmiiksi tulevaa minua tai hetkeä, kun kaikki on vihdoin niin kuin pitää, elo ongelmatonta ja eheää.
Täytyy siis hyväksyä: olen ikuisesti kesken. Siksi on opeteltava elämään juuri itselle sopivaa, kestävää elämää.
Kolme.
Jos kaipaat kesälukemista, kurkkaa alkuvuoden juttuja kuten tarina siitä, kuinka kaksi lukiolaista meni läpällä naimisiin ja kolumni siitä, mistä tietää olevansa aikuinen. Kannattaa myös sukeltaa Impron arkistoihin näköislehden kautta, juttuja löytyy jopa yli kymmenen vuoden takaa.
Vietetään ihana, paineista vapaa kesä. Mitä vähemmän odotuksia sitä kohtaan asettaa, sitä enemmän se voi yllättää positiivisesti ja tarjota jotain, mitä ei olisi osannut toivoa. Kesälomaan liittyvistä paineista voit lukea lisää juuri julkaistussa kolumnissa.
Nähdään syksyllä, kun uusi lukuvuosi alkaa. Se tuntuu aina uudelta alulta.
<3: Noora Kulta, päätoimittaja