top of page

Kuka päätyy Linnaan?

Presidentti voisi halutessaan ajaa nuorten asiaa muutenkin kuin vastaamalla kysymyksiin Tiktokissa.
Miltä ehdokkaat vaikuttavat, kun heitä arvioidaan nuorisopuhei
densa perusteella?

Teksti:  Mari Uusivirta
Kuvat: Noora Kulta/arkisto- ja pressikuvat, lähteet jutun lopussa

MAAILMASTA ‧ PRESIDENTINVAALIT ‧ 24.01.2024

⚠️ huumorivaroitus ⚠️

Eduskuntavaalit opettivat boomereille, että Tiktok-videoilla voi saada vaalivoiton.

 

Johtopäätös on johtanut pressanvaaliehdokkaiden Tiktok-ryntäykseen. Nuorten äänillä on siis merkitystä!

 

Suomessa presidentin tärkeimpiä tehtäviä on edustaa maataan ja johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä hallituksen kanssa. Presidenttiparin sanomisilla on myös kotimaassa väliä, sillä he voivat nostaa julkiseen keskusteluun heille tärkeitä asioita. Esimerkiksi Sauli Niinistö on usein puhunut nuorten syrjäytymisestä ja puolisonsa Jenni Haukio muun muassa eläinoikeuksista.

 

Vaikka saattaa tuntua siltä, että ehdolla on lähinnä samoja harmaita päitä eri numeroilla, on ehdokkaiden ajatuksissa erojakin. Oman äänen voi antaa esimerkiksi sillä perusteella, kuka ehdokkaista on eniten samaa mieltä itselle tärkeässä asiassa.

 

Tässä jutussa yritimme selvittää hyvässä hengessä ja pilke silmäkulmassa, miltä ehdokkaat näyttäytyvät nuorten asioiden ajajana.

 

Aivan alkuun on kuitenkin todettava tosiasia: ehdokkaat ottavat nuoria puheeksi harvoin. He tuntuvat luottavan siihen, että tenttejä ja vaalikoneita seuraavat vain keski-ikäiset. Äänestäjän täytyy siis puolestaan luottaa siihen, mikä fiilis jää ehdokkaiden reaktioista, kun joku joskus kysyy nuorista. Ja siihen, mitä he Tiktokissa tekevät.


 

Jutun lähteet: Ehdokkaiden Tiktok- ja Instagram-tilit, Ylen ja Helsingin Sanomien vaalikoneet, Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin Nuorten politiikkaviikon materiaalit (blogi ja somevideot), ehdokkaiden Tiktok-tileistä tehnyt arvioinnit eri medioissa, vaalitentit sen verran mitä somessa sattuu tulemaan vastaan, yleinen fiilis ja menomeininki, somejuorut ja muitten kyläläisten mielipiteet.

LI ANDERSSON

2, Vasemmistoliitto

Näissä geimeissä 36-vuotias olisi nuori, ellei hänen tyylinsä esittää asiansa olisi niin järkkymättömän poliittinen. Lin some on niin täynnä asiaa, että välillä miettii, onko sitä liikaakin? Toisaalta, tuleepahan selväksi, mitä mieltä hän asioista on! Joulukalenteri toi Tiktokiin välillä myös kevyempää kamaa, mutta sittemmin videoiden määrä on jäänyt vähäiseksi. Instassa Li tykittää täysiä.

 

Voiko entisellä opetusministerillä olla oikeaa tatsia nuorten maailmaan vai onko se täysi oksymoron? Ainakin tämä on sellainen sana, jota Li saattaisi käyttää!

 

Li tuntuu kuitenkin tietävän, mistä puhuu, kun hän puhuu nuorten ongelmista. Hän ehtii listata niitä viidessä sekunnissa monta. Hän on myös kertonut siitä, miten on aiemmin työssään ottanut nuoria mukaan ja miten tekisi sitä myös pressana.

rehn valmis.jpg

OLLI REHN

3, Valitsijayhdistys Olli Rehn, keskustan pitkäaikainen poliitikko

Jos ei muusta, Ollin Tiktok-läsnäolo jää mieleen ns. rehnpeukusta, jota hän näyttää jokaisella videollaan. Paljoa ei niissä pukahda, mutta jos ne sattuisivat nousemaan Tiktokin etusivulle, toistuisi peukun lisäksi vaalilause "vakaa kuin kallio".

 

Hänellä on kyllä vakaita perusteluja siitä, kuinka presidentillä on velvollisuus on ottaa nuoria mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan valmisteluun. Noin "turvallisuusasioiden" ulkopuolella nuorten asiaa hän ajaisi omien sanojensa mukaan puhumalla liikunnan ja lukemisen puolesta. Ihan kuin isovanhemmat yleensäkin. Rehnpeukku.

hjallis valmis.jpg

HJALLIS HARKIMO

4, Liike Nyt

Hjallis on ollut YouTubessa käytännössä yhtä kauan kuin Liike Nyt on ollut olemassa. Tiktokissa hän on osaa toimia kohtuu luontevasti, pitää videonsa lyhyinä ja terävinä sekä esittelee videoillaan venettään, uv-illallistaan ja muuta luksuselämää.

 

Businessihmisen logiikalla näyttää toimivan myös hänen suhteensa nuoriin: siellä missä on tilaisuus, siihen Hjallis tarttuu. Hän on varmasti pudotellut eniten eri pointteja nuorten elämästä, ja joitakin teemoja, kuten koulukiusaamista, hän pitää esillä melko järjestelmällisesti. Mutta kuinka todennäköisesti hän saisi koulukiusaamisen tuosta noin vaan "loppumaan"? Ja toinen kysymys: kuinka moni tietää mikä hänen puolueensa on ja mitä se on saanut aikaan?

halla-aho valmis.jpg

JUSSI HALLA-AHO

5, Perussuomalaiset

Ei Tiktokissa, @jubahoona hiljainen Instassa, ei juuri puhu nuorista, ei näy nuorisojärjestön blogissa, vertaa nuorten mahiksia rauhantyössä kotieläinten mahiksiin, mutta silti tuli nuorisovaaleissa toiseksi.

 

Tilaisuuden tullen hän puhuu monitulkintaisesti tai jopa muinaiskirkkoslaaviksi, mielellään kyseenalaistaa ja spinnaa muiden käyttämien sanojen merkitystä. Esimerkiksi hänen sloganinsa "turvallinen tila" on peräisin sateenkaarivähemmistöjen historiasta ja kirjaimellisesti tarkoittanut paikkaa, jossa he ovat voineet tuntea olevansa turvassa omia itsejään. Juba "on vain kaksi sukupuolta ja rasismi ei ole ongelma" Halla-ahon kampanjassa se tarkoittanee kuitenkin jotain ihan muuta. Mutta mitä?

 

Jokin tässä kryptisessä tyylissä tuntuu viehättävän monia. Hänen kannattajansa ovat Tiktokissa ja muualla somessa erittäin aktiivisia ja Jussin viesti kuuluu selkeästi, vaikkei hän omaa suutaan avaisi.

urpilainen valmis.jpg

JUTTA URPILAINEN

6, Sosiaalidemokraatit

Terveisiä Savosta! Terveisiä parkkipaikalta! Terveisiä Jutan Tiktokista!

 

Jutan päivätyö pressanvaalien ulkopuolella on EU-komissaarina. Hän esittelee tilaisuuden tullen kattavaa cv:tään siitä, millaista yhteistyötä on tehnyt kansainvälisesti nuorten kanssa eri mantereilla. Hänellä on myös Allianssin blogissaan konkreettisia suunnitelmia siitä, miten hän kuulisi nuorten asiaa presidenttinä.

 

Näitä eivät kuitenkaan alle 40-vuotiaat todnäk tiedä, sillä somessa hän nojaa vahvasti tätivitseihin. Nähtäväksi jää, kuinka tämä kombo kerää äänestäjiä ja mistä ikäluokista. Terveisiä!

aaltola valmis.jpg

MIKA AALTOLA

7, Valitsijayhdistys Mika Aaltola

Mikan presidentinvaalikampanjaa ja arvomaailmaa on kutsuttu välillä mysteeriksi. Joskus tuntuu jopa, että hänen juttunsa liikkuvat ihan omilla kiertoradoillaan – kuten ajatus siitä, että "perinteet elävät ajassa". Tiktokissa hänen videonsa ovat niin pitkiä, että harva jaksaa katsoa ne loppuun asti.

 

Nuorten tullessa puheeksi hän toistaa usein ajatuksen, että maa pitäisi jättää nuorille paremmassa kunnossa kuin hän sen sai. Mutta mitä Mika se eteen tekisi? Se ei iiihan käy selväksi.

 

Välillä hän maalailee kaunopuheisia uhkakuvia nuorten tulevaisuudesta, kuten: "Epävarmuus ja tulevaisuuteen lankeavat varjot ovat vallanneet nuorten mielenmaisemat."  Kuitenkin Mika kertoo useammassa yhteydessä olevansa kiinnostunut nuorten äänen kuulemisesta. Tästäkin jäämme kaipaamaan konkretiaa.

alex valmis 2.jpg

ALEXANDER STUBB

8, Kokoomus

Alex vai Alexander? No, yhtä oikeeta vastausta ei oo, mut teille mä voin olla Alex. Mä olen ottanut nuoria mukaan Martti Ahtisaaren rauhanjärjestössä ja esimerkiks kiertänyt 150 lukiossa. Näitä aion jatkaa myös presidenttinä, jos mut valitaan.

 

Moni ehdokas sanoo olevansa läsnä nuorille, Alex todella on Tiktokissa. Hän postaa monta kertaa päivässä ja videot myös nousevat esiin. Liekö tässä osasyy sille, että alle 18-vuotiaille järjestetyissä nuorten vaaleissa Stubbista olisi tullut pressa.

 

Ainakin hän tuntuu tutuimmalta: hän ei koskaan skippaa jalkapäivää, hänen lempikarkkinsa on turkinpippuri ja limuista "cola zero". Stubb on todennut, että nuorilla on oikeus vaikuttaa myös ulkopolitiikkaan, koska ulkopolitiikka vaikuttaa eniten nuoriin.

 

Mutta jatkaako Alex Tiktokissa vaalien jälkeen, tuli voitto tai ei? Onko suomalaisen poliitikon mahdollista saada 1M tykkäystä videolleen? Katotaan!

essayah valmis.jpg

SARI ESSAYAH

9, Kristillisdemokraatit

Pressayah liittyi Tiktokiin, kun kuuli ettei sitä tarvitse tehdä eduskunnan puhelimesta eikä videoita tarvitse tehdä itse. Ehkä lievä vastentahtoisuus näkyy myös niissä videoissa, mitä hän lopulta julkaisi.

 

Sari ajattelee puolueensa tavoitteille uskollisesti, että nuorilla on tärkeä rooli siinä, että Suomi pysyy "vakaana" ja perheet yhdessä. Sateenkaarinuorten ja rasismia kokevien syrjintäkokemuksia hän ei pidä ongelmana. Tämän hän on todennut eri yhteyksissä. Muiden nuorten asioista hän kyllä puhuu, ja erityisesti heidän ongelmistaan. Presidenttinä hän on luvannut ottaa YK-tapaamisiin mukaan nuorten delegaation.

pekka valmis.jpg

PEKKA HAAVISTO

10, Valitsijayhdistys Pekka Haavisto, vihreiden kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja

DJ Pexi on ollut tiukoissa paikoissa maailman kaikissa kolkissa. Jos eeppiset seikkailutarinat rauhantyössä olisivat pressan tärkein ominaisuus, Pexi olisi jo presidentti. Niiden kertomisessa ja Tiktokissa hän on ottanut kovan kirin ja tuuttaa uutta videota koko ajan.

 

Vaalitunnelman tiivistyessä hän on alkanut myös postata ahkerasti kuvia nuoristakin kannattajistaan. Ylipäänsä Pekka puhuu kiitettävän usein nuorten asioista, etenkin mielenterveysongelmista ja uskosta tulevaisuuteen. Hänellä on myös näyttöjä ja suunnitelmia siitä, miten nuoria voi osallistaa päätöksentekoon.

 

Onko kaikki jotenkin… Liian kohdallaan? Mitä jää jäljelle, kun sometiimi pakkaa kameransa ja Pexi matkaa pressanlinnaan, jos matkaa? Millainen todella on pressa-Pexi? Riittääkö Tiktokista löytynyttä itseironiaa valtion keulakuvanakin?

Kuvat:

Li Andersson / Antti Yrjönen
Olli Rehn / Anton Sucksdorff
Harry Harkimo / hjallisharkimo.fi
Jussi Halla-aho / Eduskunta
Jutta Urpilainen / Demarit
Mika Aaltola / aaltola2024.fi
Alexander Stubb / Jussi Ratilainen
Sari Essayah / Sakari Röyskö
Pekka Haavisto / Veikko Kähkönen
Presidentinlinna / Marit Henriksson

bottom of page